Familie Schommel als kunstinstallatie en energie bron

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op basisschool de Spits in Lunetten te Utrecht is onlangs een kunstzinnig speeltoestel geplaatst. De basis bestaat uit een klassieke 8 persoons AVO Familie Schommel, met bovenop de schommel een module die stroom produceert door te schommelen. Bovenop de schommel zitten twee glimmende broches: dit zijn de energie modules.

Energiemodules

Bovenop de schommel zitten twee glimmende broches: dit zijn de energie modules.  Schommelen geeft energie en op de familieschommel doen we dat samen. In de broches zitten tandwielen van een elektrische fiets. Door te schommelen laat je deze tandwielen draaien. De elektromotor in de wielen gebruikt geen energie, maar produceert deze zelf. De stroom wordt ondergronds geleid naar een metalen zuil. De zuil heeft dezelfde uitstraling als de broches. In deze zuil zitten smalle spleten, als je er doorheen kijkt zie je filmpjes. De basis voor de film is de vraag: Waar krijg jij energie van? Deze verhalen van mensen uit de wijk zijn samengevoegd naar verschillende films met twaalf plaatjes.

Milieu en kunsteducatie

De energiebron van Lunetten verwijst naar de toekomst. Kunst, die de openbare ruimte verfraait, maar ons ook aan het denken zet. Kinderen die spelen, maar ook nog een leven voor zich hebben. Aan de hand van de schommel en de interviews leren de kinderen op een speelse manier over de uitdagingen die het milieu ons stelt. Er is een lesprogramma ontwikkeld waarin de kinderen kennis maken met kinetische kunst, het energie- en duurzaamheids vraag stuk, met de techniek die oplossingen biedt.

Game van Lunetten

Om het schommelen extra te stimuleren is een game ontwikkeld. In de game maak je een eigen huis en sta je voor de uitdaging om deze van genoeg energie te voorzien. Dat kan alleen door hiervoor voldoende te schommelen. Hoe meer geschommeld wordt, hoe groter het energieaanbod. Je kunt natuurlijk ook energie gaan besparen. Met ledlampen, een energiezuinige koelkast, door te isoleren of door een zonnedak te installeren. Hoe meer je investeert in energiebesparing en duurzame bronnen, hoe gemakkelijker het spel wordt.

Familieschommel

De schommel is de standaard AVO familieschommel die aangepast is door er extra lange assen aan te maken voor de broches die er bovenop staan. Na de plaatsing is het toestel met de aanpassingen opnieuw gekeurd, zodat de veiligheid van het spelende kind gewaarborgd wordt. De schommel is duurzaam door het gebruikt van gerecycled staal. In plaats van een milieu belastende zinklaag is het staal behandeld met een polyester poedercoating oppervlaktebehandeling die niet schadelijk is voor het milieu.